Influenza A (H1N1)

Hvordan skal vi forholde os, os med kroniske sygdomme? Skal vi alle stå i kø hos lægen og blive vaccineret, eller er det kun de af os der har aktivitet i vores kroniske sygdom. F.eks. patienter i anti-inflamatorisk behandling?

Sundhedsstyrelsen har givet retningslinjer for, hvem der skal tilbydes vaccination:

Personer med nedsat lungefunktion, astma, hjertekarsygdomme, diabetes eller nedsat immunforsvar kan være særligt udsat ved influenza, og bør kontakte lægen, hvis de får influenza-symptomer. Gravide, der får influenzasymptomer, og forældre til børn under to år med influenzasymptomer, bør også kontakte lægen.

Så et eller andet sted bør vi med sklerodermi også høre under den gruppe, der skal vaccineres? MEN mon ikke det er op til hver enkeltes læge at vurdere hvorvidt man er i farezonen eller ej? Jeg vil spørge min egen læge til råds, og så tager jeg den derfra.

Iflg. Sundhedsstyrelsen er symptomerne egentlig lidt mildere end en almindelig influenza og det er også de færreste der skal under intensiv behandling, men fordi det er den første influenza af ny oprindelse har man ikke nogen vaccine og den KAN også blive en djævelsk fætter at danse med.

Følg de 3 råd, som er blevet meldt ud og så hjælper vi hinanden med at mindske spredningen så meget som overhovedet muligt.

  • Vask hænder tit og ofte. (Tænk på, hvor tit du tager i et dørhåndtag rundt om)
  • Host eller nys i ærmet (så undgår du smitte på hænderne og kan føre den videre)
  • BLIV HJEMME, hvis du er syg. (Ikke noget med at spille heroisk og møde op med 40 i feber. Der er ingen der takker dig for det, og det varer meget længere førend du er rask igen. Du skal forøvrigt også RINGE til lægen i stedet for at møde op!!)

Her er et par links, som fortæller mere om influenza’en, de siger vil bølge gennem landet om få måneder:

Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsens vaccinationsplan.

Statens Serums Institut, Influenza Nyt (ugentlig rapport over influenza i DK og udland).

Rejsevejledning fra Udenrigsministeriet

WHO (verdenssundhedsorganisationen – OBS på engelsk)

ECDC (Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol – OBS på engelsk)

The Clinics of North America – udvalgte gratis artikler

Her er forøvrigt en god artikel fra Politiken.

Gigtforeningen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *