Parafinbad

Jeg oplever øget tendens til stive fingre. De vil ikke bøje ind i hånden som de bør kunne. Huden føles stram og indholdet passer ikke til det huden skal dække over. Hvis du forstår hvad jeg mener?

En medpatient nævnte på et tidspunkt for mig, at jeg kunne prøve parafinbad. Det får man som oftest hos en fysioterapeut. Jeg gik til min egen læge og snakkede vederlagsfrit fysioterapi med ham, hvad han støttede mig i. Sklerodermi står på listen over progressive sygdomme som kan udløse vederlagsfrit fysioterapi. DET er jeg interesseret i – min ryg er enormt dårlig og er blevet meget værre inden for det seneste halve år. Og resten af kroppen trænger også til at blive gjort mere smidig. Ergo skal der sættes ind med forebyggende behandling i form af styrkeøvelser NU. Motionscentre og mig passer absolut ikke sammen i samme sætning. Det er svært at komme afsted når jeg først er kommet hjem – så jeg har også fået nogle hjemmeøvelser, som jeg kan lave.

Min fysioterapi-klinik anskaffede sig et parafin-kar. Og min fysioterapi støttede mig i at give mig lov til at prøve det.

Parafinbad er godt for dem med reumatologiske skavanker af den ene eller anden slags. Meget oplagt for gigtlidelser idet det efter sigende skulle gå ind og lindre smerter i muskler og led. Samtidig blødgør det huden, åbner porerne, det kan være godt for dem der døjer med hud der sprækker i vinterperioden. Og skulle efter sigende øge blodcirkulationen.

Jeg tror ikke på mirakler, forstået på den måde at jeg slipper for at mine fingre bliver stive og umedgørlige. For jeg kan se tendensen. Der er stivhed. De vil ikke bøje helt ind som de skal. Ringfinger er værst – på begge hænder. Om morgenen er det – naturligt – værst, så stritter fingrene godt og vel 40 grader ud fra hånden. Altså man måler bøjeligheden i led nr. 2 fra spidsen mens resten flugter med håndryggen.

Men jeg TROR på at det kan lindre og blødgøre og MÅSKE hindre at det kan gå helt galt med fingre der krøller og er nærmest ubrugelige.

Mine fingre ER i forandring, og jeg tror ikke på at parafinbad kan udføre mirakler, men jeg håber at det vil være med til at hjælpe mig med gøre dem så smidige som muligt, så det ikke går helt galt. Eller som jeg siger til min fysioterapeut – strække elastikken så langt som muligt. Men det er til syvende sidst kun min autoimmune krop der ved, hvordan det vil gå. Jeg er bundet til “bare at følge med”.

2 gange om ugen er jeg afsted – med start april 2009. Det varmer SÅ fantastisk dejligt i fingrene at jeg ved første dyp udbryder: “NEEEJ, jeg er i himlen!” Fremgangsmåden er dyp og løft – hav hænderne oppe i ca 1 minut mens laget stivner på dine fingre, dyp og løft – hav hænderne oppe i ca 1 minut mens laget stivner… gøres 10 gange.

venstre

Sådan så min venstre hånd ud – fingrene vil ikke helt som jeg vil. (se bort fra tommeltot, den fungerer vist som den skal) Det vil de stadig ikke. Og det er det samme med højre hånd. HELT ind vil de ikke. De kan være lidt ømme. Men det der er træls er at det strammer i huden og i leddene. Svært at forklare – men hud og indhold passer ikke rigtigt sammen. Det samme med højre hånd – bare lidt værre. 

hoejre

Efter parafinbad ser fingrene sådan ud. Det skal lige siges at jeg godt er klar over at dette er billede af højre hånd, men bøjeligheden på fingrene er stort set den samme. Men det er da vildt!! De brokker sig lidt ved at komme helt derind. Det strammer i leddet / huden dér. Men ind kommer de. Og jeg kan sagtens bøje fingrene resten af dagen. Dagen efter er de ikke så bøjelige, og så er der forfra med øvelser og varme.

Man har lavet en undersøgelse for at se på effekten af parafin behandling inkl. håndøvelser var bedre end blot med håndøvelser. Den blev lavet på 17 patienter og viste en klar forbedring i forhold til dem UDEN parafin. Men for at kunne bevise at det er godt, kræves det en større forsøgsmængde. Men jeg synes det lyder interessant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *