Biologisk behandling

På tirsdag drager jeg afsted til 3. behandling i en nyere form for behandling, jeg har sagt ja til at prøve kræfter med.

Da jeg i længere tid har haft problemer med inflammation i de større led og været nødt til at tage en tur forbi etledsambulatoriet engang imellem og få binyrebarkhormon i hånden, skulderen og knæet, har min specialist og jeg vendt muligheden for biologisk behandling, for det tyder på at methotrexate ikke er tilstrækkelig.

Jeg har derfor været igennem en større mængde tests inden opstart, for du må ikke have nogen som helst form for infektion eller lignende. Selv HIV, Hepatitis A B C og graviditetstests har jeg været igennem, for ikke at nævne de almindelige infektionstal etc. Alt ser fint ud.

Jeg fik første behandling d. 6. januar og igen en omgang d. 20. januar. Derefter er det hver 4. uge. I fredags var jeg forbi ambulatoriet for at få taget de obligatoriske blod- og urinprøver, for at tjekke status på lever, infektionstal mv. Og hvis de er ok, så hopper jeg på toget på tirsdag.

Behandlingen er eksperimentel. Dvs at der er ikke nogen garanti for at det virker på sklerodermi patienter, men noget kunne tyde på det. Min specialeenhed i Aarhus har flere patienter, de behandler med denne type biologisk medicin, både os med den begrænsede form for systemisk sklerodermi, men også den diffuse og morphea. Så det er MEGET spændende, denne behandling.

Den biologiske behandling hedder Orencia, og du kan læse mere om den og andre biologiske behandlinger på Gigtforeningens hjemmeside.

Den vildeste bivirkning (ud over træthed, som man kan forvente) er under selve behandlingen, som foregår intravenøst over en lille times tid, er at mit blodtryk stiger. Og at jeg oplever en metalisk smag i munden – gætter på at det er blodtryksstigningen.

Derudover har vi den nok største udfordring. Mine blodårer er ikke specielt samarbejdsvillige, når der skal lægges venflon. Man kan bogstavelig talt se på blodåren og ligeså stille lyder der et minimalistisk PIFT hvorefter blodåren siger HEJ HEEEEEEJ, og forsvinder. Sidste gang skulle der hele 7 stik til for ikke at nævne 3 sygeplejersker og en læge, før der var gevinst. Nu må vi se, hvor mange der skal til på tirsdag.

venflon

Så jeg er i det eksperimentelle hjørne og glæder mig lidt over, at professor Dinesh Khanna fra Michigan i samarbejde med bl.a. medicinalfirmaet Bristol-Myers Squibb er igang med et forskningsprojekt med formålet at få orencia godkendt til behandling af sklerodermi patienter. Det er jo SÅ spændende, også selvom de her har fokus på den værste form for sklerodermi – den diffuse form med kraftig fibrose i bla huden. Læs nyheden her – obs det er på engelsk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *