Godt nytår 2011–Happy New Year 2011

Så skiftes kalenderen ud og vi står overfor endnu et sklerodermi år på godt og ondt.

Mit 2010 har været en rutschebanetur hvis man blot kigger på min sklerodermi. Det KUNNE have været værre – det ved jeg udmærket. Men for mig – og mig isoleret – så synes jeg at det har været alt andet rigeligt.

2010 blev året hvor jeg gik igang med cellegifte i små gule tabletter kaldet methrotrexate, fordi jeg fik inflammation i samtlige led, der hævede og ikke var til at samarbejde med. Kigger du på indlægssedlen til dem, så er bivirkningerne RIGTIG mange. Du kontrolleres dog meget nøje 1 gang om måneden og det meste af tiden har jeg været uden bivirkninger. Og det HAR været en dejlig redningsvest for mig. Jeg fik humøret tilbage og kroppen blev lidt mere samarbejdsvillig.

Her hvor vi går ind i 2011 ser jeg frem til ny gangtest om snart – den årlige, hvor man går så langt man kan på 6 minutter, og ud fra diverse værdier kan man se, om der skal være ekstra fokus på lungerne. Det er altid spændende om jeg kan gå ligeså langt som sidst, eller om jeg er blevet et lille skvat. Hehe. Well, det er lidt under normalen – det ved jeg godt. Det siger lungefunktionsundersøgelserne også. Lidt nedsat, men indtil videre ikke alarmerende. Og så er jeg spændt på røntgen af mine hænder og fødder – er der mon ugler i mosen eller er det også indenfor “normalen”? Og så skal jeg til diætist – det glæder jeg mig til. Jeg tror på, at man skal være lidt obs på hvad man putter i munden, når man har en auto-immun sygdom. Indtil videre har jeg ikke været god til det, men jeg vil sætte mig som mål i 2011 at lytte mere til kostrådene og få det sat i system. For min egen skyld!

Derudover ved jeg ikke hvad 2011 vil bringe indenfor sklerodermien i min krop. Mit håb er at det holder sig på måtten. Men det vil tiden jo vise. Jeg er optimistisk og holder humøret højt.

Med ønske om et godt nytår 2011 og lad os i fælleskab arbejde for at skabe mere fokus på sklerodermi.


So – it is time to change the calender to one with 2011 on the pages. A new scleroderma year is right ahead of us – and it is interesting to see what the year will bring me.

2010 was the year I started on Methrotrexate because of inflammation in my joints. There are so many side-effect with this medicin so you have to give bloodsamples once a month to be sure that no harm has been done to your bones and liver etc. So far no side-effects for me, but … well, the last blood test said elevation of my liver enzymes but many have elevated liver enzymes so I am not worried. This is the first time – I hope that it is normal next time.

I hope that 2011 will not make my scleroderma worse. The walking test and other tests will give indications if it is. But I stay positive and hope for the best. I know that my lungs arent at 100% but so far there is no need to worry. 2011 will be the year where I will talk to a dietician – I think that it is important for a patient with an auto-immune disease that you are aware of what you eat and not. So far I have not listened or done anything, though I know that it should be a good idea. But I am quite determined to do something this year. And maybe do a bit more excercises than in 2010. (THAT will be easy – ha ha)

Wishing all a happy new year – and lets continue spreading awareness of sclerodermia in 2011.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *