Koloskopi

– er undersøgelse af tyktarmen ved hjælp af kikkert. Det er en lang bøjelig slange – et koloskop – der føres igennem hele tyktarmen til det sted, hvor tyktarm og tyndtarm mødes.

Herigennem kan man se slimhinden og de overfladiske kar. Man kan opdage sårdannelser, polypper, udposninger og svulster. Det er også muligt at udtage vævsprøver (biopsier).

Inden undersøgelsen skal man selvfølgelig forberede sig. I mit informationsmateriale stod der bl.a. at jeg 3-6 dage inden undersøgelsen ikke måtte spise noget med kerner i. Og dagen før skulle jeg indtage kraftigt udrensende medicin og kun få flydende kost.

Det er ikke HELT sjovt at få foretaget undersøgelsen. Selve biopsierne mærkede jeg slet ikke noget til – overhovedet. Men at få slangen ført helt til bunds, hvis man kan sige dét, var mindre behageligt. Man overlever – UDEN problemer. Men man kan godt få mavekneb når slangen skal “rundt om hjørnerne”. Jeg lærte dog hurtigt at en fordel er at bøje godt i benene, trække vejret dybt ind, en sygeplejerske til at holde på maven og holde tarmen i ro så den ikke “smutter”, og hvis jeg kunne slippe af med det – SLÅ EN PRUT!! Tro mig, det hjælper. Og det er LOVLIGT.

Resultatet af undersøgelsen fik jeg idag – slimhinden er fuldstændig normal. Og under selve undersøgelsen kunne vi konstatere at der hverken var udposninger, polypper, sårdannelser eller noget.

En stor lettelse – det ser ud til at indtil videre holder jeg sklerodermien væk fra de indre organer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *